Smart Learning

Digital Learning

Sunday, July 12, 2026

Green Skill-II-Class-10-Unit-5(2026-27):



CBSE-SOLUTIONS
CLASS-10
PART-A
UNIT-V GREEN SKILLS-II

A. Multiple Choice Questions
1. ________ is caused when natural or man-made disturbance disrupts the natural balance of an ecosystem.
(a) Damage
(b) Ecological imbalance
(c) Natural disaster
(d) Pollution
Answer: (b) Ecological imbalance

2. The primary objective of sustainable development is:
(a) Economic growth
(b) Environmental protection
(c) Social inclusion
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

3. Problem related to sustainable development is:
(a) Lack of proper implementation of policies.
(b) Lack of financial resources.
(c) Conflict between immediate profit and investment towards sustainable technologies.
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

4. Almost ________ of the earth is made up of water.
(a) 30%
(b) 3%
(c) 70%
(d) 2.5%
Answer: (c) 70%

5. A Green Economy is one which is:
(a) Low carbon
(b) Socially inclusive
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Answer: (c) Both (a) and (b)

6. According to the concept of sustainable development, the environment and development are ________ issues.
(a) Inseparable
(b) Separate
(c) Independent
(d) None of the above
Answer: (a) Inseparable

7. How many sustainable development goals are given by the United Nations?
(a) 18
(b) 17
(c) 15
(d) 20
Answer: (b) 17

8. Choose the option which defines sustainable development.
(a) Taking care of future generations
(b) Taking care of only ourselves
(c) Taking care of ourselves and the future generations
(d) Well-being of all
Answer: (c) Taking care of ourselves and the future generations

9. Which organisation has made the Sustainable Development Goals?
(a) United Nations
(b) League of Nations
(c) UNICEF
(d) World Health Organisation
Answer: (a) United Nations

Monday, July 6, 2026

ICT SKILL-II?-CLASS-9-U-III-CH-2(2026-27):



CBSE-SOLUTIONS
CLASS-9
PART-A
UNIT-III Information Communication Technology
Chapter- 2: Computer System

A. Multiple Choice Questions
1. Computer is a/an ________ device.
(a) Electrical (b) Electronic (c) Mechanical (d) All of the above
Answer: (b) Electronic
2. The input unit of a computer:
(a) directs all other units
(b) retrieves data from CPU
(c) retrieves data from memory
(d) feeds data to the memory
Answer: (d) feeds data to the memory
3. Which one of the following is not a part of System Unit?
(a) Motherboard (b) Buses (c) CPU (d) ROM
Answer: (d) ROM
4. Which one of the following types of computers uses the concept of parallel processing?
(a) Micro computer (b) Mini computer (c) Supercomputer (d) Analog computer
Answer: (c) Supercomputer
5. Which of the following applications does not imply the multimedia?
(a) Banking (b) Education (c) Games (d) Communication
Answer: (a) Banking
6. ________ is a part of central processing unit.
(a) APU (b) ALU (c) VDU (d) CDROM
Answer: (b) ALU

B. State 'T' for True or 'F' for False
1. Laptops are more powerful than mainframe computers.
Answer: F
2. Analog computers are used for industry automation.
Answer: F
3. Buses and bays are not part of system unit.
Answer: F
4. Input Unit of a computer may use a keyboard or mouse or both.
Answer: T
5. Computers are used in education but not in communication.
Answer: F

Saturday, July 4, 2026

ICT SKILL-II?-CLASS-9-U-III-CH-1(2026-27):



CBSE-SOLUTIONS
CLASS-9
PART-A
UNIT-III Information Communication Technology
Chapter- 1: ICT

A. Multiple Choice Questions
Q.1 Method used to transfer information to far off places instantly is called:
(a) information technology
(b) language
(c) data
(d) telecommunication
Answer: (d) telecommunication
Q.2 Method that is used to communicate information to far off places instantly is called:
(a) miscommunication
(b) telecommunication
(c) information technology
(d) electromagnetic communication
Answer: (b) telecommunication
Q.3 Scientific method to store information, to arrange it for proper use and to communicate it to others is called:
(a) miscommunication
(b) telecommunication
(c) information technology
(d) electromagnetic communication
Answer: (c) information technology
Q.4 Information and Communication Technology includes:
(a) Online Learning
(b) Web Based Learning
(c) Learning through the use of EDUSAT
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

Sunday, June 28, 2026

ENTREPRENEURIAL SKILLS-II-CLASS-10-U-4(2026-27):


CBSE-SOLUTIONS
CLASS-10
PART-A
UNIT-IV ENTREPRENEURIAL SKILLS-II

A. Multiple Choice Questions
1. ________ refers to recruitment, selection, training, development and compensation of the employees in an organisation.
(a) Management        (b) Human Resource Management        (c) Entrepreneurs        (d) Employer
Answer: (b) Human Resource Management
2. An entrepreneur is a person who:
(a) Initiates, operates and undertakes the risk of starting a new business venture.
(b) Sees and imagines the world differently.
(c) Sees possibilities and solutions rather than obstacles and problems.
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
3.  Which of the following is a positive impact of entrepreneurship?
(a) Trade imbalance
(b) Promotion of innovation
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Answer: (b) Promotion of innovation
4.  Small-scale entrepreneurship:
(a) Requires significant amount of capital investment.
(b) Is an altruistic form of entrepreneurship.
(c) Is labour intensive.
(d) Involves marketing as well as manufacturing of different agricultural products.
Answer: (c) Is labour intensive. (Small-scale units are typically labour-intensive and require relatively less capital.)
5. Managerial functions of an entrepreneur are:
(a) Supervision and control
(b) Communication skills
(c) Accounting
(d) Both (a) and (b)
Answer: (d) Both (a) and (b)
6. Entrepreneurship has a crucial role in the ________ of the society.
(a) Evolution
(b) Planning
(c) Functioning
(d) None of the above
Answer: (c) Functioning

B. State 'T' for True or 'F' for False
1. Entrepreneurship is the procedure followed by an entrepreneur to establish an enterprise.
Answer: True
2. There is an indirect relationship between entrepreneurship and society.
Answer: False 
3. When new businesses are started, the need for better infrastructure arises.
Answer: True
4. Society boosts entrepreneurship by creating needs and demands.
Answer: True
5. The entrepreneur's business venture does not generally reflect his personal values, attitudes, and beliefs.
Answer: False 
6. Nothing matters more than the business idea.
Answer: False 
7. One can acquire and develop entrepreneurial skills.
Answer: True
8. Entrepreneurship is a process of constant learning.
Answer: True
9. Entrepreneurs are not job seekers but they create opportunities of employment for people.
Answer: True
10. Entrepreneurs identify a need in the market and build a product or service for it.
Answer: True

Tuesday, June 16, 2026

Exploring Data Science-CLASS-8-CH-3(2026-27):



CBSE SOLUTIONS-2026-27
CLASS-8
CHAPTER-3 EXPLORING DATA SCIENCE

Section A: Multiple Choice Questions (MCQs)
1. A method used to classify the output into a finite number of classes:
(A) Database (B) Online shopping (C) Classification (D) None of these
Answer: (C) Classification
2. If the number of output classes is two, then the classification is:
(A) Datasets (B) Binary classification (C) Both A & B (D) None of these
Answer: (B) Binary classification
3. They are responsible for handling large amounts of structured and unstructured data:
(A) Scientists (B) Economists (C) Data engineers (D) Data scientists
Answer: (C) Data engineers
4. A type of machine learning based on rewards and punishments:
(A) Reinforcement learning (B) Clustering learning (C) Supervised machine learning (D) Unsupervised machine learning
Answer: (A) Reinforcement learning
5. It is a component of data science:
(A) Billing (B) Gaming (C) Machine learning (D) Social media
Answer: (C) Machine learning

Section B: 
B.Write TRUE or FALSE.
1. The available data may have noise or unused information.
Answer: TRUE
2. To understand data in a better manner, different visualisation techniques must be used.
Answer: TRUE
3. The first and most important component of data science is the availability of relevant data.
Answer: TRUE
4. Data transportation can help to make predictions about unforeseen or future data.
Answer: FALSE
5. A data mining engineer is an expert who uses data to provide insights.
Answer: TRUE